top of page

4-es szárnyak vagy színezet

Don Richard Riso nyomán

Jellegzetesen egy alap típusba tartozunk, ám a színezet vagy egyes szerzők szerint "szárny" fontos, (sokszor ellentmondásos) elemekkel bővíti jellemünket. Mindenképp érdemes figyelembe vennünk magunk azonosításánál. Van, akinél nagy erősen megjelenik, van, akinél alig érzékelhető. Van olyan álláspont - magam is ezt vallom -, hogy lehet jelen egyszerre mindkét szárny vagy színezet bennünk.

Ettől függetlenül mindenkinek van domináns szárnya vagy színezete, ami az Ennenagram körön a típusunk mellett elhelyezkedő két másik típus lehet. 

És igen, van különbség a 4-es színezetű 3-as és a 3-as színezetű 4-es között. Itt kezd igazán izgalmassá válni a rendszer. 

A színezetet vagy szárnyat angolul W-vel jelölik a "wing" kifejezés után. Jómagam Sz-el jelölöm, ami szerencsére magyarul jelölheti a színezete vagy akár a szárnyat is.

Imádom a magyar nyelvet! 

Above the Clouds

4Sz3

Valahogy állandóan kérdésben vagyok magammal kapcsolatban. Ki is vagyok én? Miért vagyok itt? Egyáltalán mihez értek?

Sok ember vesz körül, szeretem a társaságukat, nem szeretek egyedül lenni.

Jó lenne, ha valamivel nyomot hagyhatnék ebben a világban. Ezt kutatom állandóan, mi lehet az. Valamiben mindig igyekszem fejlődni, leginkább magamat fejleszteni. Bár foglalkoztat, mit érhetek el ebben az életben – magamat ezért nem szívesen adnám fel. Azért megteszek mindent annak érdekében, hogy valamit elérjek. Gyakorlatiasnak mondanak, bár én magamat nem így látom.

Szeretem, ha a környezetemben lévők kulturáltan viselkednek. Jól esnek a visszajelzések - de csak finoman, kedvesen.

4Sz5

Inkább zárkózottnak mondanám magam. Nem szeretem, ha mások belém látnak. Társaságban inkább szeretek megfigyelni – ez az egyik legjobb szórakozásom. Azt mondják, nagyon mély érzésű vagyok és ezzel hajlamos vagyok egyetérteni. Jó lenne ezt valamilyen formában néha megmutatni esetleg valahogyan, valamit alkotni kéne, de valahogy nehezen állok neki. Ha mégis nekilátok, csak követem a „múzsámat”, ő pontosan tudja, mit hogyan. Nem nagyon érdekel, más hogyan látja, amit alkottam – hiszen nem is nekik készült.

Szeretem tenni a dolgomat, de ha sokáig kell valami monoton munkát végeznem, az kikészít.

Lehet, hogy az önbizalmammal van baj? 

bottom of page