top of page

Az Enneagram etikettje

Ha megismerkedtél a rendszerrel, úgy nyilván mesélj róla másoknak - hisz ez természetes, amikor valami újdonsággal találkozunk. No de hogyan érdemes?  ​Ha a saját megéléseidről mesélsz, az kiváló!

Semmiképp ne kezdd el "cimkézni" a könyezetedet. Ó, már tudom, Te 5-ös, 6-os, 11-es vagy. Ha még legyintesz hozzá, na az már igazán nem kellemes a másik oldalon. Ugye átérzed? Belátod, hogy a másik akár zsigerből is reagálhat rá, így még nagyobb ellenállást okozhatsz (nem csupán a rendszerrel kapcsolatban, de saját önismerete tekintetében is). Leginkább az segít, ha mindenki maga ismeri fel a saját ropotpilótáját. Ez ad a legtöbbet.

 

Mondjuk úgy - ha nem vagy teljesen biztos típusodban (vagy a másikéban) - maradj kérdésben, teszteld (magadban) a sajátodat és  másét is. Jusson eszedbe, az ismeretlen sokmindent kiválthat belőlünk (gúnyt, ellenállást, félelmet, stb.), pozitívat ritkán - főleg, ha mindjárt kapunk egy cimkét is általa. 

Ha helytelenül használod, akár még mélyebbre süllyedést is eredményezhet.

Ezek nem „klubok” – sem összetartozásra, se megkülönbözttetésre ne használd!

„Á, ez csak a fixációd, típusod” – ha ezt lekicsinylően (ehhez elég a hangsúly is, amit a másik annak érzékel)  használod, sajnos az a rossz hírem van, hogy Te is belevesztél a sajátodba.

Hidd el, inkább rombolsz kapcsolataidon, ha fentieket nem tartod be.

bottom of page