top of page

ÖNISMERET

Mi az és mire jó valójában?

Ha már annyian és oly sokszor példálóznak ezzel mostanság. 

Fejből vagy érzésből?

A térkép az nem maga a táj. Mit is jelent ez?

Elolvastál már minden önismereti könyvet? Nem lehet zavarba hozni egy témában sem és gyakorlatilag mindenre IS tudod a választ, hogy hogyan kéne működni akkor, amikor elhagy a kedvesed, amikor rád szakad a világ minden rossz híre. (Csendeben teszem csak hozzá, hogy és mindenkinek is elmondod, hogyan boldogulhat a legjobban bizonyos szitukban? Tudom, teszed ezt a legnagyobb jó szándékkal, hiszen tudod, mert megtanultad. Agyból.) 

Nagyon, nagyon örülök, hogy érdekel a téma. Én is így kezdtem. Aztán elindultam egy folyamatban, amiben valóban kezdtem megismerni magam és nem egy magamról alkotott képet dédelgettem tovább. Voltak nehéz szembesülések? Igen. Megborultam párszor? Igen. Ám minden ilyen után valami egészen más színben kezdtem látni a világot. Tévedés ne essék, SOKKAL pozitívabban! És ami nagyon fontos volt akkor nekem: Másokat.

Minden porcikámmal állíthatom, megérte mindegyik!

Segítőm óriási figyelemmel és szeretettel világított be a magam elől elrejtett belső világokba. 

Te fejből vagy érzésből tolod? Ha előbbi, vagy már elindultál utóbbi irányába és szívesen dolgoznál velünk tovább, hívj fel

Waves

Én már kész vagyok?

Szerintem sosem vagyunk kész. Folyamatosan érünk, változunk - ahogy sejtjeink is kicserélődnek 7 évente.  Bár tény, hogy az idő múlásával némileg rugalmatlanabbak leszünk. Fontos, hogyan gondolkozol magadról és mennyire élsz tudatosan. Találkoztam olyan vezetővel közel a nyugdíjhoz, aki egy tréningen mondta a visszajelző körben (közben mély alázattal jelen volt és részt vett), hogy nagyon jó, amiket hoztam - ő az életben tanulta meg mindezeket. Milyen igaz! Önmagunkról való tanulásunk zajlik egyébként is - tudattalanul. Miért ne lehetnél jó vezető 35 évesen? Azzal, hogy tudatosítod magadban, most miben vagy jó és mi az, amiben érdemes fejlődnöd - vagyis tudatosítod képességeidet és figyelsz azok változására, fejlődésére. És mindehhez még csak vezetőnek sem kell lenni - az lehet a bónusz, ha akarod. Ehhez érdemes első körben azt tudatosítani, hogy minden, aminek résztvevője vagy, ahhoz valamilyen formában és mértékben hozzájárultál

Ha szívesen elindulnál a tudatosodás ilyesfajta útján, hívj bátran. 

Waterfall
Mount Fuji
Waves

Én ilyen vagyok

Igen, ilyen vagy. A legjobban mutatja ezt maga az Enneagram rendszere, hiszen pontosan behatárolható általa, milyen is vagy. A következő lépés jó ha az, hogy na és hogyan tudok ezen változtatni? Legalább is azokon az öntudatlan programokon, amik végül a legfeljebb másfél éves párkapcsolat, a mindig sikertelen munka vagy a folyamatos belső őrlődés felé "löknek". Igen, nagy részét családi mintákon keresztül "szedjük magunkra". Aztán jól elhatározzuk, hogy na, ezt tuti nem úgy fogom csinálni. Nekem talán ez volt a legerősebb és legnehezebb felismerés,  hogy de, bizony úgy csináltam. Észrevétlenül. Jó hírem van! ezeken lehet változtatni. Éppen az Enneagram ad könnyű térképet - hozzá, hiszen leírja, mi az az út, amin ha haladsz, biztos sikereket érhetsz el az önfejlesztésben. De ugye már tudjuk, hogy a térkép az nem maga a táj. Vagyis szükség van Rád ebben a folyamatban, mint legfontosabb sarokpontra.

Különösen fontos mindez, ha gyereket nevelsz. A kérdés, hogyan ne add tovább ezt a mintát, ami ugyanolyan keserves megélésekhez vezethetnek, amiket generációkon keresztül viszünk magunkkal, mint egy kővel teli hátizsákot. 

A lányom ugyan más típusba tartozik mint én, kétségtelenül vitte tovább a mintákat - ha egy kicsit máshogy is. 

Ha szeretnél velünk indulni ezen az úton, hívj és beszéljünk!

Beach

Hármas egység

Az Enneagram nagyszerűségét leginkább abban látom (túl még sok óriási lehetőségen, amit kínál), hogy hármas egységben "gondolkodik". Megjelenik a rendszerben az a hármas egység, ami jól létünk alapja is. Ez a belső fejlődésünk alapköve, hiszen robotpilótáink éppen ezek köré "szerveződnek", ezek közül az egyiket választják "fixációjuknak". Olvas el a triászokról, központokról szóló fejezetet, hogy jobban megérthesd, hogyan. Ez a három egység a szellem, test, lélek.

Ha mind a hárommal egyenlő mértékben törődünk, az hosszú távú egész-ségünk kulcsa.

Ezek működésünkben nem külön választhatók, ám sajnos külön választottuk az idők folyamán. Szerencsére már egyre több orvos foglakozik a tünetek lelki hátterének vizsgálatával. Sokan az étkezést és a mozgást tekintik alapnak az egészséghez. Igen, nagyon fontos ez is. Ám még mindig hallok olyan hangokat, hogy nem vagyok én bolond, nem kell pszichológushoz mennem. Ez mélyen beégett kultúránkba. Nem, valóban nem vagy bolond. Akkor sem, ha magadba gyűjtöttél oly sok sérülést az idők folyamán - ahogy mindannyian. 

Ám ha többet törődsz szellemeddel és lelkeddel (mert találkozásinkon érintjük mindkettőt), nagyobb esélyed lesz a hosszú távú egészségre is. Ha szeretnél a mi segítségünkkel többet törődni lelkeddel, szellemeddel, hívj fel!

Waves
bottom of page