top of page
személyiség.png

Milyen az ego szerkezete? 

EGO

Minden élő szervezetnek van személyisége. Ez az ego legkülső "héja". Hozzuk magunkkal genetikailag és az évek során "szedjük magunkra", alakul, alakítjuk ki. Három szinten nyilvánulhatunk meg a világban - mentálisan, érzelmileg és fizikailag. Amivel többnyire azonosítjuk magunkat, azok az "érzéseink", a "gondolataink" és a "viselkedésünk".  Ha azonosulunk ezekkel, az ehhez kapcsolódó történetünket, személyes sztorinkat is fenntartjuk, azonos "minták" alapján működünk továbbra is, legfeljebb más minőségben. A legtöbb segítő, fejlesztő folyamat arra irányul, ahogy a személyiség működőképesebb legyen, a "sztoridat" átírhasd negatívból pozitívba. Ám így is visszatérhetsz az "alap működésedhez", vagyis ugyanazok a történetek ismétlődnek - legfeljebb más (ám igen hasonló minőségű) szereplőkkel.  

Mélyebb szinten - mélyebben a személyiségnél - viszont vágyhatsz valami másnak a megismerésére. Ha nem elégszel meg egy jobb személyiséggel vagy életmóddal, hanem meg akarod tapasztalni a igazi belső béke és szabadság, valódi szeretet érzését.

Eli Jaxon-Bear nyomán

Karakterfixáció - a "robot-pilótánk"

Sokszor azonosítják az Enneagramot pusztán személyiségrendszerként - ám annál sokkal több. Ugyanaz a karakterfixáció személyiségek egész során keresztül megnyilvánulhat. Gondolhatunk, érezhetünk, megnyilvánulhatunk ugyanúgy - ám mégis más belső indíttatásból. A karakterfixáció egy szinttel mélyebben "lakik" a személyiségnél, ez a központi túlélési stratégiánk, amit gyerekkorunkban alakítottunk ki, teljesen tudattalanul. Ebben él az emberek nagy része, csak kevesen mernek beljebb hajózni lelkükben. A karakterfixáció viszont csak álcázása valódi karakterünknek, ami a lelkünk szintjén él. 

Eli Jaxon-Bear nyomán

Lélek és lényeg

A lélek az a tiszta és valódi karakter, amivel bírunk születésünkkor, ám környezetünk hatására kialakul ennek a másolata, vagyis a  karakterfixáció. Meg lehet tapasztalni ezt a tisztaságot életünkben? Igen. Van aki pillanatokra, van aki hosszabb időre érkezik meg ebbe a tiszta állapotba. Törekedni törekedhetünk felé - és már ez is óriási előrelépés! 

Írj, hívj bátran!

Ha személyesen is szívesen hallanál a rendszerről, keress meg, szívesen mesélek róla.

+36709407889

bottom of page