top of page

Az 1-es típus altípusai

Minden embert és állatot a fajfenntartás érdekében három elsődleges ösztön irányít. A létfenntartás - aminek célja a túlélés, a szexualitás - ami a fejfenntartást célozza és a szociális ösztön, ami a csoportokban, csoportban betöltött szerepünkre utal. 

Ezek szimbolizálják a boldogság utáni vágyunkat, ahogy ezeket megéljük, úgy kutatjuk a boldogságot. Amikor a robotpilótában vagyunk, ezen szenvedélyek egyike irányít minket - amit akkor boldogságunk kulcsának hiszünk. 

Ezek megtalálása és "összekötése" alap típusunkkal segít egy egészen pontos karakter típus meghatározásában - ami mondhatjuk úgy is, hogy "szabadulásunk kulcsa" azokból a "programokból", amik most megakadályozzák, hogy valóban teljes és boldog életet éljünk. 

Bár minden ösztön dolgozik bennünk, mégis a három közül van egy, ami igazán csábító lesz mindig - amivel "visszarántod" magad a robotpilótába. Ha próbáltál már olyan 3 lábú széken ülni, aminek az egyik lába rövidebb tudhatod, hogy ha kibillensz, mást látsz, mint annak előtte. Például a padlót. Más lesz a perspektíva.

Ha a létfenntartó típus Benned a legerősebb, túlélési stratégiákat építesz szociális és szexuális téren - olyan partnereket választasz, akik létfenntartó ösztöneit táplálják. Így aztán sebzettebbnek és idegesebbnek tűnsz a többi típushoz képest. Több időt töltesz biztonságod és túlélésed megteremtésével. 

Ha legerősebb Benned a szociális típus, úgy vélhetően szexuális szövetségeket kötsz, amik támogatják társadalmi környezetedet - és lássuk be, sokat jelenteken emberi kapcsolataid, sokszor azok túlélésed záloga. Sokszor életed a családi élet körül forog, szereted a csoportokat, a társadalmi környezet fontos Neked. Gyakran hívod a családot, mert erős a kapcsolat. Szereted a közös étkezéseket és jobban érzed magad egy jó beosztásban, mint kifutó fiúként vagy lányként.  

Ha a szexuális a legerősebb Benned, legfontosabb Számodra a párkapcsolat. Talán érezted vagy hallottad már, hogy karizmatikus személyiség vagy, akiből süt a szexualitás. Talán több - szexuális beállítottságtól függően - ellenkező vagy azonos nemű barátod van, hangsúlyos szexuális jelleged.  

Eli Jaxon-Bear nyomán

Az 1-es típus altípusai

LÉTFENNTARTÓ

Sokszor hallom, hogy perfekcionistának tartanak. Az igaz, hogy nagyon keményen dolgozom magam és feladataim tökéletesítésén. Legtöbbször a legjobb sem elég jó. Lehet, hogy ezzel valójában a bennem fortyogó dühöt igyekszem formába önteni? Így aztán a dühömet nagyon "mélyen hordom", nem szeretek szembesülni vele, inkább szeretetté formálom magamban. Ezzel sokat megteszek azért, hogy barátságos és jóindulatú legyek. 

SZOCIÁLIS

Sokszor hallom, hogy tökéletes vagyok - ez persze nem igaz. Igaz, hogy sokan sokat tanulhatnak tőlem arról, hogyan járhatnának a helyes úton. Hiszen én mindig azt választom. Szeretek tanítani (ahogy én látom segíteni) az embereket, bár sokszor azt mondják, felsőbbrendű vagyok. Ezt nem nagyon értem, mert én csupán azt igyekszem megmutatni, merre van helyesen az előre. Sokszor mondják, hogy mindig irányítani akarom a folyamatokat és másokat, pedig én csak igyekszem egy kiegyensúlyozott személyiség lenni. Olyat is szoktak kérdezni, hogy dühös vagyok-e, mert villámokat szór a szemem. Bár én ezt nem értem, mert igyekszem mindig, minden helyzetben elegánsan viselkedni. 

SZEXUÁLIS

Leginkább mások tökéletesítésére összpontosítanak, így inkább reformerek, mint perfekcionisták. Az egyetlen az altapusok közül, aki kifejezetten dühös, haragjuk abból a heves vágyból adódik, hogy javítsanak másokon, és elérjék, amit akarnak. Jogomban áll megváltoztatni a társadalmat, és megszerezni, amit akarok, mert jobban értem az egyetemes igazságot és a „helyes életmód” mögött meghúzódó indokokat. Impulzív vagyok és dühös – ezzel végül is szembemegyek az 1-es típus alap jellemzőjével, hogy dühömet elfojtsam, nem akarjam megmutatni a külvilág (sokszor még saját magam felé) is. .

bottom of page