top of page

3-as szárnyak vagy színezet

Don Richard Riso nyomán

Jellegzetesen egy alap típusba tartozunk, ám a színezet vagy egyes szerzők szerint "szárny" fontos, (sokszor ellentmondásos) elemekkel bővíti jellemünket. Mindenképp érdemes figyelembe vennünk magunk azonosításánál. Van, akinél nagyon erősen megjelenik, van, akinél alig érzékelhető. Van olyan álláspont - magam is ezt vallom -, hogy lehet jelen egyszerre mindkét szárny vagy színezet bennünk.

Ettől függetlenül mindenkinek van domináns szárnya vagy színezete, ami az Ennenagram körön a típusunk mellett elhelyezkedő két másik típus lehet. 

És igen, van különbség a 4-es színezetű 3-as és a 3-as színezetű 4-es között. Itt kezd igazán izgalmassá válni a rendszer. 

A színezetet vagy szárnyat angolul W-vel jelölik a "wing" kifejezés után. Jómagam Sz-el jelölöm, ami szerencsére magyarul jelölheti a színezete vagy akár a szárnyat is.

Imádom a magyar nyelvet! 

Seagulls

3Sz2

A legjobban emberek között érzem magam. Barátnőm azt mondja, valahogy állandóan vagy én beszélek, vagy rólam beszélnek. Hát, lehet, sokan szeretik a humoromat meg a stílusomat. Sok barátom van és szeretek is velük lenni. Tudom, néha sok is vagyok nekik, de azt azért érzem. 

Nekem ez az elszigeteltség nagyon beütött, majdnem minden este zoom-boroztunk a barátnőmmel, többször órákon át. Hol sírtunk, hol nevettünk. Aztán átrendeztem a lakást, többször is. Végre tudtam jó minőségű cuccokat rendelni. Lefoglaltam egy jó kis nyaralást is, bár nem volt olcsó.

Dolgoztam is sokat, gyorsan átálltam erre az online térre. Megőrültem volna különben a kollégák nélkül! Kell, hogy lássam, mások hol tartanak. 

Úgyhogy csak eltelt ez az idő is. 

3Sz4

Sokat dolgoztam a pandémia alatt is. Nem állhattam le, mert várták az anyagaimat, számított rám a főnököm. Ezzel a főnökömmel most jól kijövök - nem úgy, mint az előzővel! Állandóan csak savazta amit csináltam. Na nem, mintha nem lett volna jó, csak képtelen volt elismerést adni. Nem jött ki a száján a dicséret. Pedig nekem az a hajtóerőm! Ha elismerést kapok. És hát ki mástól, ha nem a vezetőmtől? Olyan volt egy-egy munkamegbeszélésünk, mintha belül összeomlottam volna, mikor kritizálni kezdett. Nehezen élem meg a kudarcot nagyon és nem szeretem, ha így bánnak velem. Pedig tudom, hogy értékes, amit csinálok. 

Azért a bezártságot alaposan kihasználtam. Szépítettem a környezetemet, volt pár hét, amit vidéken tölthettem, tök egyedül, imádtam! Végre kicsit feltöltődhettem. Igaz, közben dolgoznom kellett - bár kivehettem volna szabit is, de jobb volt ez így. 

bottom of page