top of page

6-os szárnyak vagy színezet

Don Richard Riso nyomán

Jellegzetesen egy alap típusba tartozunk, ám a színezet vagy egyes szerzők szerint "szárny" fontos, (sokszor ellentmondásos) elemekkel bővíti jellemünket. Mindenképp érdemes figyelembe vennünk magunk azonosításánál. Van, akinél nagyon erősen megjelenik, van, akinél alig érzékelhető.

Van olyan álláspont - magam is ezt vallom -, hogy lehet jelen egyszerre mindkét szárny vagy színezet bennünk.

Ettől függetlenül mindenkinek van domináns szárnya vagy színezete, ami az Ennenagram körön a típusunk mellett elhelyezkedő két másik típus lehet. 

És igen, van különbség a 4-es színezetű 3-as és a 3-as színezetű 4-es között. Itt kezd igazán izgalmassá válni a rendszer. 

A színezetet vagy szárnyat angolul W-vel jelölik a "wing" kifejezés után. Jómagam Sz-el jelölöm, ami szerencsére magyarul jelölheti a színezete vagy akár a szárnyat is.

Imádom a magyar nyelvet! 

Above the Clouds

6Sz5

Tetszik, ahol dolgozom, mert itt mindenkinek megvan a feladata és olyan elvek mellett kötelezte el magát a cég, amikben én is erősen hiszek. Erkölcsi tartás nélkül nem lehet, és itt megvan. Sokan fordulnak hozzám tanácsért és ez alatt a 20 év alatt sokat is tudok a cégről.

Kevés ember áll közel hozzám, de hát ez egy munkahely. Különben sem lehet tudni, hogy ki akar kikezdeni, inkább nem adok nekik okot rá. 

 Kevés barátom van és velük sem mindig osztom meg a problémáimat - az az én dolgom, nekem kell megoldanom. Alaposan átgondolok ilyenkor mindent, számba veszem a legrosszabb forgatókönyveket is. Legjobb, ha a legrosszabbal is számolunk, így nem érhet meglepetés!

6Sz7

Szeretem ezt a céget. Sok jó haver van és sokszor jókat beszélgetünk, szeretik megosztani velem a legtitkosabb dolgaikat is. Átérzem a kollégák problémáit, bár azt jobban szeretem, ha mindenki jó hangulatú körülöttem. Sokszor nehéz eldöntenem, hányadán állunk valakivel - figyelem már pár hete a Julcsit is, mert fura mostanában. Nem tudom, hogy megbántottam-e valamivel.

Azt mondják, ideje lenne fizetésemelést kérni, de tartok tőle, hogy a főnököm nem venné jó néven. 

Sokat dolgozom és néha kimeríthetetlenek az energia tartalékaim - bár van, amibe igen nehezen kezdek bele. Csak ha már a körmömre ég a dolog.

Ha valami gondom adódik, szeretek megkérdezni mást is - de csak páran vannak, akinek fontos a véleménye.

Idegesít, ha sok dolog van egyszerre. Főleg, ha valami távoliról beszélünk, néha elsodor a gondolatmenet, hogy mi minden üthet ki balul? 

bottom of page