top of page

5-ös szárnyak vagy színezet

Don Richard Riso nyomán

Jellegzetesen egy alap típusba tartozunk, ám a színezet vagy egyes szerzők szerint "szárny" fontos, (sokszor ellentmondásos) elemekkel bővíti jellemünket. Mindenképp érdemes figyelembe vennünk magunk azonosításánál. Van, akinél nagyon erősen megjelenik, van, akinél alig érzékelhető. Van olyan álláspont - magam is ezt vallom -, hogy lehet jelen egyszerre mindkét szárny vagy színezet bennünk.

Ettől függetlenül mindenkinek van domináns szárnya vagy színezete, ami az Ennenagram körön a típusunk mellett elhelyezkedő két másik típus lehet. 

És igen, van különbség a 4-es színezetű 3-as és a 3-as színezetű 4-es között. Itt kezd igazán izgalmassá válni a rendszer. 

A színezetet vagy szárnyat angolul W-vel jelölik a "wing" kifejezés után. Jómagam Sz-el jelölöm, ami szerencsére magyarul jelölheti a színezete vagy akár a szárnyat is.

Imádom a magyar nyelvet! 

Airplane Wing

5Sz4

Jól megvagyok a belső világomban.

Ki nem állhatom, ha úgy kell csinálnom valamit, hogy csak felszínesen tudok róla valamit. Lehettem volna kutató is akár, de ahhoz sokkal többet kellett volna tanulnom. Érdekel ugyan, ami bennem és másokban történik (a lelkünkben, vagy hol), de nem szeretem, ha állandóan ezzel jönnek. Nem nyugszom meg valaminek a felszínével, inkább szeretem a dolgokat összefüggéseiben látni és a legapróbb részleteiben is megvizsgálni. Mondták már, hogy fölöslegesen töltöm az időmet apróságokkal.

Mondták már, hogy a veséjébe látok az embereknek. Néha talán ráérzek a lényegre, bár ezt nem sokan kedvelik bennem. A határidők az ellenségeim, hát még a keretek! Fojtogatva érzem magam közöttük.

A kritikát nem igen fogadom el olyanoktól, akik sokkal kevesebbet tudnak a dologról - bár ehhez alaposan össze kell szednie magát. Az kritizáljon, aki többet tud a témában. Talán tőle elfogadom. 

5Sz6

Jól érzem magam a tudomány és technika világában, minden más nélkülözi a tényeket. Nem is értem, hogy lehet olyasmiben hinni, ami nincs alátámasztva tudományosan, tényekkel?

Én vagyok a család problémamegoldója, úgy fest, mert állandóan mindenki tőlem akarja hallani a megoldásokat.

Azzal szoktak vádolni, hogy bizalmatlan vagyok. Nem bizalmatlanság ez, de szeretek mindenkit megismerni, aki közelebb akar jönni. És hát ahhoz egy élet is kevés, lássuk be. 

Azt mondják, azért kedvelnek az emberek, mert gyorsan átlátom a problémákat (persze, hiszen nem sodornak az érzéseim ilyen szitukban, mint másokat  - nem is értem, hogy hagyhatják ezt) és tudom is a megoldást, szervezésben is jó vagyok.

Néhány dolog nagyon érdekel, azokkal sokat is foglalkozom. Ilyenkor bezárkózom a gondolataimba, nem nagyon látom, mi történik körülöttem. 

bottom of page