top of page

9-es szárnyak vagy színezet

Don Richard Riso nyomán

Jellegzetesen egy alap típusba tartozunk, ám a színezet vagy egyes szerzők szerint "szárny" fontos, (sokszor ellentmondásos) elemekkel bővíti jellemünket. Mindenképp érdemes figyelembe vennünk magunk azonosításánál. Van, akinél nagyon erősen megjelenik, van, akinél alig érzékelhető. Van olyan álláspont - magam is ezt vallom -, hogy lehet jelen egyszerre mindkét szárny vagy színezet bennünk.

Ettől függetlenül mindenkinek van domináns szárnya vagy színezete, ami az Ennenagram körön a típusunk mellett elhelyezkedő két másik típus lehet. 

És igen, van különbség a 4-es színezetű 3-as és a 3-as színezetű 4-es között. Itt kezd igazán izgalmassá válni a rendszer. 

A színezetet vagy szárnyat angolul W-vel jelölik a "wing" kifejezés után. Jómagam Sz-el jelölöm, ami szerencsére magyarul jelölheti a színezete vagy akár a szárnyat is.

Imádom a magyar nyelvet! 

Above the Clouds

9Sz8

Barátságosnak mondanak, érdekelnek az emberek, szeretem úgy igazán JÓL érezni magam a bőrömben, fesztelenül. Nagy viccmesélő vagyok, szeretem a vidámságot magam körül.  Bár ha valaki kibillent a lelki egyensúlyomból, elgurul a pirula. Nem csípem, ha valaki felborítja a lelki békémet, felbosszant valamivel. Ilyenkor valóban begurulok. Bár ezekre a szitukra nem nagyon emlékszem.

Különösen nem csípem, ha a családomat, értékrendemet vagy az életmódomat kritizálják. 

Mondták már, hogy gondoljam át, mit csinálok, beszélek ilyenkor. De nincs időm erre, csak tolom zsigerből.

Ha belevágok valamibe, azt szeretem végig csinálni. 

9Sz1

Érdekel a spiritualitás, a kézzel foghatón túli tapasztalás. Hiszek benne, hogy ha mi mind azon vagyunk, hogy jobbá tegyük a világot, az sikerülni fog.  Nem vagyok rendmániás, de azért szeretem, ha rendezett a környezetem, átláthatóak a dolgaim. Van, hogy beszippant valami, ami akkor és ott nem annyira lényeges, de lényeg, hogy élvezem!

Nem szeretem a jeleneteket. Ha gondom van valakivel, azt szeretem előbb magamban "megrágni", csak utána beszélek az illetővel.

Nem mondanám magam kalandvágyónak - bár tettem már olyat, ami nem volt hétköznapi. Elégedett vagyok azzal, ami van az életemben. Szeretem, ha a munkámban minden tökéletes, nekem ezt jelenti a szakmai hitelesség. Jó lenne többet foglalkozni azzal, mit eszem és mennyit mozgok - de valahogy nehezen mozdulok meg magamért. 

bottom of page