top of page

8-as szárnyak vagy színezet

Don Richard Riso nyomán

Jellegzetesen egy alap típusba tartozunk, ám a színezet vagy egyes szerzők szerint "szárny" fontos, (sokszor ellentmondásos) elemekkel bővíti jellemünket. Mindenképp érdemes figyelembe vennünk magunk azonosításánál. Van, akinél nagyon erősen megjelenik, van, akinél alig érzékelhető. Van olyan álláspont - magam is ezt vallom -, hogy lehet jelen egyszerre mindkét szárny vagy színezet bennünk.

Ettől függetlenül mindenkinek van domináns szárnya vagy színezete, ami az Ennenagram körön a típusunk mellett elhelyezkedő két másik típus lehet. 

És igen, van különbség a 4-es színezetű 3-as és a 3-as színezetű 4-es között. Itt kezd igazán izgalmassá válni a rendszer. 

A színezetet vagy szárnyat angolul W-vel jelölik a "wing" kifejezés után. Jómagam Sz-el jelölöm, ami szerencsére magyarul jelölheti a színezete vagy akár a szárnyat is.

Imádom a magyar nyelvet! 

Above the Clouds

8Sz7

Azt hiszem, a pénzből sosem elég, főleg, hogy szeretek vitorlázni, lovagolni, síelni és gyűjtöm az értékes autókat. Pénz beszél, kutya ugat. Ha van pénzed, mindened van.

Csípem a "görbe estéket", ha érted, mire gondolok.  Megteremtettem magamnak mindent, amire szükségem van és nem adom alább.  

Van érzékem az üzlethez, két lábbal állok a földön - ki nem állhatom a szenvelgést.

Tudom, hogy velem érdemes üzletelni, hiszen őszinte vagyok és egyértelmű.

Nem mindenkinek tetszik a stílusom, tudom, dehát ember embernek farkasa. 

8Sz9

Szeretem a kényelmet, a nyugalmat. Nemigen vágyom másra egy nehéz  nap után, csak hogy magamra csukhassam az ajtót. A családom a legfontosabb. A munkatársaim tudják, hogy amit megmondtam, azt megmondtam. De kiabálni nem szeretek, fontos a nyugalom körülöttem. Az más, ha valaki nem ért a szép szóból, vagy az üzleti életben vannak olyan helyzetek, ahol meg kell mutatnom néha, ki az úr a háznál.

Van, aki ilyenkor megijed tőlem - bár ezt nem igazán értem, miért. Azt is mondják, elég kiszámíthatatlan, hogy mikor török ki.

Otthon azért más. A kicsi párommal sokat beszélgetünk és jó hozzá bújni és elmesélni az aznap történteket. 

bottom of page