top of page

Központok

A rendszerben három típus egy központhoz, más néven triászhoz tartozik. Több megközelítés is létezik, ám ami minden megközelítés szerint igaz, hogy ezekben fogalmazódnak meg annak a 3 típusnak az előnyei és hátrányai. Minden triászban egy karakter túlzóan fejezi ki, egy túl gyengén, egy pedig a leginkább elszakadt a központra jellemző adottságoktól. 

2.png

Ösztön

Ide tartoznak azok a típusok, amelyeket leginkább a test-központ irányít. Ösztönösen reagálnak, meghatározó érzékszerveik a fül és az orr. Leginkább az igazságosság és a hatalom foglalkoztatja őket. Többnyire közvetlenek, nyíltak. Jellemzően a jelenben élnek, a múlthoz kötődnek és van pár elvárásuk a jövőt illetően. Egyfajta életfeladatuk, hogy az oly sokszínű szeretetből egy fajta szeretet váljon. Mozdulataik inkább mások ellen irányulnak - ha nem is fizikailag. A létezést leginkább az emberi testtel az azonosítják. Dolguk van a düh-vel, bizonyos irodalmakban düh gyökérpontnak is nevezik ezt a három típust. Ide tartozik az Egyes, aki engedelmes, ezért dühös, a Nyolcas, aki ellenszegül vagyis fél, illetve a Kilences, aki ingadozik e kettő között. A Nyolcasok úgy érzik jogukban áll kiadni a dühüket, míg a másik két típus azért kerüli, mert úgy látják, társadalmilag ez nem elfogadott. 

Érzés

Ezt a három típust az érzelmei vezérlik. Központi problémájuk a szeretet és a megerősítés iránti igény. Úgy érzik, önmagukért nem lehet őket szeretni. Mások felé közelednek és megtalálják a módját annak, hogyan szerethetik őket. Azért aktívak, hogy mások figyeljenek rájuk és törődjenek velük. Azzá a képpé formálják magukat, amit úgy érzik, a többieknek tetszeni fog. Területük a szubjektív érzések világa, témájuk az emberek közötti kapcsolat. Az élet számukra feladat, hajlamosak az alkalmazkodásra. Kifelé magabiztosnak, harmonikusnak tűnnek, belül sokszor ürességet, tehetetlenséget, szomorúságot és szégyent élnek meg. Életfeladatuk, hogy oly sokféle, remélt és maguk által létrehozni akart dolgokból valódi remény szülessen.  A Hármasok azért, amit produkálnak, a Kettesek azért, mert segítőkészek és gondoskodók, a Négyesek azért, mert kivételesek és egyediek.

Gondolkodás

Elméjükben élik az életüket, azt használják a fenyegető külvilággal szembeni védekezésre. Leginkább az emberektől való eltávolodás jellemzi őket, visszalépnek egyet, hogy végiggondolják a dolgokat.  Az élet számukra rejtély vagy titok. Többnyire a cselekvés és aközött hezitálnak, hogy mit is tegyenek. Csak akkor cselekednek, ha alaposan átgondoltak mindent. Leginkább gyengéd érzéseiket rejtik el a tárgyilagosság és az érintetlenség mögé. Kifelé meggyőzőnek, világosnak és okosnak tűnnek, belül sokszor felüti a fejét az elszigeteltség, összezavarodottság, céltalanság. A Hatosok hiedelemrendszerek mögé bújnak, hogy távol tartsák elemi ösztöneiket - ez a veszteség bizonytalanságot szül. Az Ötösök információkkal bástyázzák körbe magukat a fenyegető külvilággal, az elnyomó kapcsolatok vagy a bennük tátongó fekete lyuk ellen. A Hetesek virtuozitásukkal  terelik el mások és maguk figyelmét attól, hogy mély kötődés alakuljon ki és az fájdalmat okozzon nekik.

1. (1).png
bottom of page