top of page

Az Enneagramról

Egy rendszer, ami semmilyen emberismereti megközelítésnek nem mond ellent, ami helyesen használva leírja egészen pontosan mi a legbelsőbb hajtóerőnk, mivel vagyunk motiválhatók és milyen utat érdemes bejárnunk annak érdekében, hogy végre megtaláljuk boldogulásunk útját. 

Megközelítették már oly sokan nagyon sokféleképpen. Don Richard Riso és Russ Hudson (itthon az egyik legismertebb szerzőpáros a témában) nemes egyszerűséggel "az emberi természet oly régen keresett térképének" nevezi. 

ennea ábra.png

Van, aki boszorkányábrának hívja. Számomra az önismeret kulcsa és a leghatékonyabb fejlődés kiindulópontja.

Egyszerre ősi és modern tanítás.

Tartottunk Enneagram képzést kutató pszichológusoknak - akik a teljes szkepticizmusból (ez is sokat mond a jellegzetesen kutató karakter megnyilvánulásairól) "fordultak át" két nap alatt, hiszen megtapasztalták saját működésüket az Enneagram szemüvegén keresztül. Innen már nehéz lett volna tagadni a rendszer létjogosultságát.

Ért már minket az a vád is, - és talán Te is ezt gondolod, mikor e sorokat olvasod - hogy hogyan lehetne már beszuszakolni ennyi színes személyiséget egy ilyen egyszerű rendszerbe??? Röviden, SEHOGY. Ugyanakkor.

Egyrészt a rendszer csak ránézésre tűnik egyszerűnek - vagy talán még úgy sem. Mélységei határtalanok és többen szerencsére most is kutatják a lehet finom összefüggéseket. 

Másrészt. Az alap karakteredet színesíti még egy vagy két "szárny" és mindenkinél megjelennek az úgynevezett ösztönvariánsok, amik a belső fejlődésénél a legnagyobb visszahúzóerőt jelenthetik, ugyanakkor mi éppen ezeket "lovagoljuk meg".

És akkor még nem beszéltem a fejlődési szintekről - ami valójában az egész Enneagram coaching alapja - és megmutatja honnan indulunk és hova juthatsz el pontosan. 

Ha megtaláltuk karakteredet, meghatároztuk a színezetet és az ösztön-variánst, úgy sokkal hatékonyabban haladhatsz belső fejlődésedben, vagyis találhatod meg a boldog élet kulcsát. 

Miért is fontos az önismeret és mire jó valójában? 

bottom of page